Hoe herken je goede kwaliteit wiet?

trichomeHet moment van oogsten van een wietplant is cruciaal voor de kwaliteit van de wiet. Er zijn een aantal manieren waarop je kunt bepalen (en controleren) of de plant oogstrijp is (was) of niet.

Zelf oogsten

Wanneer je zelf wiet gaat kweken moet je voor het oogsten de plant goed verzorgen. Vervolgens kun je met de tips die hierna beschreven worden bepalen of je plant rijp is om te oogsten. De eerste manier is om te kijken naar de bruine stampers(haren). Als 80% van de stampers bruin zien is de plant klaar om te oogsten. Wanneer je in het bezit bent van een microscoop (of een vergrootglas) geeft het controleren van de hars in de uitlopers (trichomes) een betere oogst indicatie.

Zijn de trichomes nog helder, dan is de plant nog niet klaar om geoogst te worden. Wanneer de trichomes melkachtig wit zijn (milky/cloudy) is het tijd om te oogsten. Als de trichomes amberkleurig worden is de plant over haar toppunt heen en moet je zeker niet langer meer wachten. De derde manier is om de weken bloei van de plant aan te houden. Op deze manier geeft de plant zelf aan wanneer ze er klaar voor is. Maar het belangrijkste is toch om goed naar de plant te blijven kijken en zo het juiste moment van oogsten te kiezen. Het tijdstip waarop je oogst heeft ook invloed op de smaak van je wiet.

Niet zelf oogsten

Wanneer je wiet koopt zijn er ook een aantal manieren om te controleren of de wiet op het juiste moment is geoogst en een goede kwaliteit heeft. Let hier vooral op de trichomes, dichtheid, glans, haar type, geur en hoe het aanvoelt.

Een goede glans en mooie witte kristallen (trichomes) zijn erg belangrijk voor het bepalen van de kwaliteit van de wiet. Dit is namelijk waar je high van wordt en niet de groene bladeren. Dus hoe meer kristallen, hoe beter de kwaliteit wiet. De dichtheid van de wiet heeft te maken met de hoeveelheid losse blaadjes. Dit mogen er niet veel zijn, anders is dit een teken dat de plant niet met zorg geknipt is. Met haar type worden de bruine haartjes op de wiet bedoeld. Als die ruim aanwezig zijn, is dit een goed teken. Zoals hierboven al beschreven geven de bruine haartjes aan dat de plant klaar is om geoogst te worden. Wanneer er nog geen bruine haartjes zichtbaar zijn is de plant waarschijnlijk te vroeg geoogst. De geur van de wiet hoort sterk, fris en bosachtig te zijn. Als je aan de wiet voelt zou deze een beetje plakkerig of kleverig moeten zijn. Maar als het heel zweterig en nat aan voelt is er overhaast te werk gegaan en dat komt niet ten goede aan de wiet.

Let op wat je koopt

Wat niet uit maakt uit voor de kwaliteit van de wiet is waar het in vervoert is of wat voor prijskaartje er aan hangt. Duurdere wiet garandeert nog geen betere wiet. Als de verkoper de stamnaam van de wiet weet betekent dit vaak wel dat hij er verstand van heeft, dus dat is een goed teken. Ga je zelf aan de gang, zorg dan dat je de juiste wietzaden verkrijgt die het beste aansluiten op je groeiomgeving. Goede zaden haal je bij online wietzadenshops met een kwaliteitsgarantie zoals bijv. Suzy Seeds. Zelf oogsten vraagt om meer aandacht maar komt ook ten goede in de kwaliteit van de wiet.

Opvallend is dat de medicinale wiet, gekweekt door het Bureau van Medicinale Cannabis (BMC), over het algemeen vaak kwalitatief beter is dan de cannabis uit coffeeshops.

 

Tags: , ,

 

Meer Berichten in Tips

 
 

Deel dit 
 
 
 

Add a comment

vereist

vereist

optional